Els mitjans adequats

Uruvela Kassapa va girar el cap en direcció a Buda, tossí una mica i li digué:

— M’agrada escoltar com parles perquè sé que no fas teories, el que dius és fruit de la teva experiència directa. T’he sentit dir que per il•luminar-nos només cal que meditem, siguem conscients i observem amb atenció totes les coses. Això vol dir que les pregàries, les ofrenes, els sacrificis, els rituals i les cerimònies no serveixen de res?

— Imagina’t –digué Buda assenyalant el riu que tenien davant– que volguessis anar a l’altra riba. Què hauries de fer?

— Buscaria un gual per travessar el riu caminant i sinó hi aniria nedant o amb una barca, –respongué Uruvela.

— I si no trobessis cap gual per anar-hi caminant, no sabessis nedar i no tinguessis cap barca, com t’ho faries? Tu creus que si et quedessis aquí resant i fent ofrenes als déus, l’altra riba vindria cap a tu?

— Esperar que l’altra riba vingués cap a mi, gràcies a les meves pregàries i les meves ofrenes als déus, seria una ximpleria. Encara que em passés mitja vida resant no ho aconseguiria,  –digué Uruvela.

— Exactament! –exclamà Buda– per travessar el riu necessites els mitjans adequats. Jo entenc que l’altra riba és el Nirvana, l’alliberament o l’estat de la pau perfecta. Si vols arribar a aquest estat, cal vèncer la ignorància i les creences que bloquegen el teu creixement espiritual. Meditar i observar profundament totes les coses, a mi m’ha servit per arribar-hi. Aquesta ha estat la meva experiència.

De l’obra: Buda, el lotus blau – 2004

Albert Parareda Franquesa 2012
Theme: Esquire by Mathew Buchanan.